Om att växa upp

Att växa upp med våld i hemmet?Att växa upp utan våld och övergrepp? Att växa upp med funktionshinder?
Att växa upp frisk?Att växa upp? Att inte växa upp alls?

En del växer upp lugnt,rogivande och nära naturen. Andra växer upp hetsigt,anonymt i stadsmiljö med buller, avgaser och ett förmodligen mer stressat levende. Andra växer upp i fattigdom och förtryck.

Vi växer alla upp under olika förhållanden med olika förutsättningar och möjligheter. Sverige är det landet i världen där vi har de minsta klyftorna, men ändå är det här klyftorna diskuteras som mest.När man talar om klyftor, förutsättningar, möjligheter o.s.v. kommer man lätt in på begreppet ”ett rättvist samhälle”.

Är det rättvist att en del barn växer upp sjuka,fattiga och där våld förekommer i hemmet, medans andra barn växer upp i lugna,välbärgade familjer, med framtiden framför sig på både gott och ont.
Att vissa människor har bättre förutsättningar till att göra karriär och tjäna pengar?Är det rättvisa? Är rättvisa samma sak för dig som för mig? Precis som ordet frihet har nämnligen även ordet rättvisa flera olika innebörder.
Behöver rättvisa innebära att behandla alla lika? Eller bara att alla ska ges samma möjligheter?Att acceptera det faktum att det faktiskt förhåller sig på detta vis i vår värld, kan det vara rättvisa?

Ja,frågorna är många och svaren är svåra att ge.

I ett rättvist samhälle fördelas allt som gör livet värdefullt och alla de bördor som vi måste bära på och försöka lösa. En person som växer upp under svåra förhållanden. Där kan det bli så att personen ifråga vill växa upp under bättre förhållanden och kämpar.Denna känsla kan bli en drivkraft att arbeta sig vidare till en drägligare och bättre tillvaro än tidigare. I många fall vänder det tyvärr åt motsatt håll och man tvingas leva i denna situation hela sitt liv.

Naturligtvis finns de dem som växer upp under förhållandevis bra förhållanden som kanske känner sig nöjda med sin tillvaro och har därför inte samma drivkraft att vilja utvecklas. De har kanske inte de stött på lika mycket motgångar som den med en svårare uppväxt och blir därmed mer ställd när väl en motgång dyker upp.

Över en miljard människor lever idag i hungersnöd och absolut fattigdom, dvs med mindre än tio kronor om dagen.Detta är en svår livssituation av stora proportioner. Och det skapar en fruktansvärt stark förändringskraft hos de som ser vad som pågår.Men det är inte alltid den kraften kan lösa problemen, utan behöver hjälp utifrån.

Världen har förändrats mycket under relativt kort tid. För bara några år tillbaka förflyttade man sig till fots eller med häst. Numera kan man förflytta sig var som helst i världen inom ett dygn. Således lever vi nu mer inpå varandra. Då skulle man tycka att alla länder skulle ha samma mål,nämligen att gemensamt hjälpas åt för att få en bättre,rättvisare värld åt alla.


RSS 2.0